

YİĞİDO BİNİCİLİK


Atlar Hakkında Bilmedikleriniz




Atlarda Yem
AĞIR İŞTE ÇALIŞAN ATLAR Her 100 kg canlı ağırlığa: 1 kg kaba yem (kuru ot) 1.5 kg kesif yem (Arpa veya yulaf)
HAFİF BİR İŞTE ÇALIŞAN ATLAR Her 100 kg canlı ağırlığa; 1 kg kaba yem 1 kg kesif yem
AT ÇALIŞTIRILMIYORSA Her 100 kg canlı ağırlığa; 1 kg kaba yem 0.5 kg kesif yem verilmelidir.




Atlar ve Blanket Kullanımı
Eğer atınız soğukta gözle görülür bir huzursuzluk yaşıyorsa (titriyorsa)- Hava şartları aşırı soğuk ve rüzgarlıysa- Atınız yaşlı, zayıf, hasta veya hastalıktan yeni çıkmışsa- Henüz daha çok gençse- Atınız traşlanmışsa- Çok daha sıcak iklimli bir bölgeden geldiyse ve şimdi bulunduğu soğuk iklim şartlarına alışık değilse- Atınızın kışlık kılları yeterli değilse, kılları çok inceyse Bu şartları değerlendirdiğinizde atınız için en uygun çözümün blanket kullanmak olduğuna karar verdiyseniz dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut,- Kullanacağınız blanket atınızın boyutlarına uygun olmalıdır. Örneğin, atınıza büyük gelen bir blanket siz fark etmeden üstünden kayabilir ve atınız buna takılıp ciddi yaralanmalar ve sakatlıklar yaşayabilir. Aynı şekilde küçük bir blanket de atınızın boynunu ve karnını sıkarak onu huzursuz eder.- Blanket mutlaka temiz tutulmalıdır. Ayrıca blanket sayesinde atın gövdesi temiz kalıyor olsa bile günlük tımarı ihmal edilmemelidir.- Her atın blanketi kendine özel olmalıdır. Farklı atlar için aynı blanket kullanıldığında çeşitli deri hastalıkları bir attan diğerine taşınmış olur( mantar gibi)- Son olarak, atınız için blanket mutlaka gerekliyse bile bu blanketi onun üzerinde 7/24 tutmamaya çalışın. Eğer imkanınız varsa hergün belli saatlerde bu mümkün değilse birkaç günde bir blanketi çıkarıp bir süreliğine atın derisinin nefes almasını sağlayın.




Sindirim Sistemi Muayenesi
Atlar oldukça uzun bir sindirim kanalına sahiptirler. Bu kanal ağız boşluğundan başlar ve yaklaşık 37 metre uzunluğundadır. Bu kadar uzun olan sindirim sistemine rağmen atlar, otçul hayvanlar içinde en küçük mideye sahiptirler. Ayrıca mide girişinin özel yapısı sebebiyle atlar kusamazlar. Sindirim kanalının en büyük bölümünü bağırsaklar oluşturur; sadece ince bağırsakların uzunluğu yaklaşık 22 metredir. Kalın bağırsaklar belli bölgelerde daralıp genişlemektedirler. Ayrıca iyi yiyeceklerin sıkışıp tıkanıklığa yol açabileceği 180 derecelik keskin dönüşlere sahiptirler. Mide ve bağırsakların bu özellikleri sebebiyle atlar sıklıkla sindirim problemi yaşamaktadırlar. En çok rastlanılan sindirim sistemi problemi sancıdır (kolik). Aslında sancı, kendi başına bir hastalık değil, sadece bir belirtidir. Sancıya sebep olan birçok hastalık vardır. Yukarıda bahsedildiği gibi; bağırsaktaki içeriğin bağırsak yolunu tıkaması, parazitler, bağırsakların birbirine dolanması ve düğümlenmesi gibi birçok durum atlarda sancıya yol açmaktadır. Bu problemler sonucu ölüm oranı yüksektir.
Sancı, kesinlikle acil bir durumdur ve mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime haber verilmelidir. İlk müdahale ne kadar gecikirse atın kurtulma şansı o kadar azalır. Atın en son ne zaman sağlıklı görüldüğü, son dışkılama ya da idrar yapma zamanı, verilen yem tipi ya da miktarında yapılan değişiklikler gibi konular veteriner hekimin soracağı ilk sorulardandır. Kısraklarda gebelik durumu ile ilgili bilgiler de muayeneyi yönlendirir.
Sancılı at muayenesinde öncelikle nabız, solunum sayısı ve ateş ölçülerek atın genel durumu, ardından da karın boşluğu dinlenerek (oskültasyon) bağırsak hareketleri değerlendirilir. Ayrıca transrektal muayene ve midenin sondalanması da sindirim sistemi muayenesinin önemli parçalarıdır.Atların beslenme koşullarını iyileştirerek sindirim sistemi ile ilgili birçok hastalığın önüne geçmek mümkündür. Bir atı beslerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve hangi yanlış beslenme uygulamalarının sorunlara yol açabileceğini bilmek her at sahibinin görevidir. Bu amaçla at sahipleri için özel olarak hazırlanan bilgilendirme seminerlerine katılabilirsiniz.